//
//


Ovulaatiotesti Info

   
 
   

Tietoa kuukautiskierrosta

Estrogeenin tuotanto vaikuttaa kohdun limakalvon paksuntumiseen ja sen eritys on huipussaan juuri ennen ovulaatiota. Munarakkula kypsyy ja aivolisäkkeen tuottaman LH:n taso nousee nopeasti. LH:n nousu käynnistää ovulaation eli kypsyneestä munarakkulasta irtoaa munasolu.

LH tukee myös munarakkulan paikalle kehittyvää keltarauhasta ja keltarauhashormonia (progesteronin), jota alkaa erittymään. Keltarauhashormoni valmistelee kohdun limakalvoa raskautta varten.

Ovulaatiovaihe alkaa päivää ennen LH huippua ja päättyy ovulaatioon noin 12-34 tuntia LH huipun jälkeen.

Jos munasolu ei hedelmöity ja kiinnity kohtuun keltarauhanen surkastuu sekä estrogeenin ja progesteronin tasot laskevat jolloin paksuuntunut kohdun limakalvo hajoaa ja vuotaa kuukautisvuotona pois.

Ovulaatio = munasolun irtoaminen

  


Ovulaatio-oireet

Naiset saattavat tuntea oireita, kuten toispuoleista lantiokipua minuuteista tunteihin lähellä ovulaatiovaihetta. Ovulaatiokivut voivat tuntua ennen ovulaatiota, sen aikana tai ovulaation jälkeen. Kipu tuntuu sillä puolella munasarjoja josta munasolu irtoaa, ei ole täysin selvää, aiheuttaako kivun itse ovulaation tapahtuminen.

 


Miten ovulaatiotesti toimii?

Testit ovat vasta-ainetestejä lutenisoivalle hormonille eli LH:lle. Markkinoilla on myös testejä jotka reagoivat LH:n lisäksi estradioli hormoniin (esim. Clearbluen hedelmällisyysmonitori).

Lutenisoiva hormoni on tarkka merkki ovulaatiosta. LH:n pitoisuus nousee virtsassa noin 24 tuntia ennen ovulaatiota, tässä on kuitenkin voimakasta vaihtelua ja LH saattaa kohota 16 -48 tuntia ennen ovulaatiota. Tämän vuoksi, jos raskaus on toiveena on syytä olla yhdynnässä välittömästi positiivisen tuloksen jälkeen.


Milloin ovulaatiotesti tehdään?

Ennen testin tekemistä tulee ajoittaa kohta jolloin testaaminen aloitetaan. Ensin tulee määrittää kuukautiskierron pituus. Tämä on se määrä päiviä, joka saadaan kuukautistesi ensimmäisestä vuotopäivästä päivään ennen seuraavan kuukautisvuodon alkua. Ensimmäinen vuotopäivä on päivä numero 1. Kierron pituutta olisi hyvä selvittää muutaman kuukauden ajan. Kun kierron pituus on tiedossa, voi testaamisen aloittaa taulukon suosittamana päivänä. Eri taulukoiden suositukset saattavan vaihdella hieman toisistaan, mutta ei usein päivää enempää.

Jos et tiedä kiertosi pituutta voit aloittaa testaamisen 11 päivänä kuukautisvuodon alettua, koska keskimääräinen kierron pituus on 28 päivää.

Testi tulisi tehdä päivittäin suunnilleen samaan aikaan kunnes LH huippu on havaittu. Kun testin tekee samaan aikaa joka päivä pienenee riski, että LH huippu jää havaitsematta, eli huippu jää kahden testin väliin niin, ettei positiivista tulosta tule.

 

Kuinka ovulaatiotesti tehdään?

Kotona tehtäviä ovulaatiotestejä on monenlaisia, testejä on mahdollista ostaa verkkokaupoista, apteekeista ja isoimmista marketeista. Hinta vaihtelee paljonkin riippuen siitä millaisen testin haluaa. Halvimpia ovat pienet liuskamalliset testit ja kalliimpia digitaaliset testit. Testejä saattaa mennä kierrossa 5-6 kpl, joten hintojen vertailu kannattaa.

Suurin osa testeistä toimii lähes samalla tavalla. Useimmiten testiä neuvotaan pitämään virtsasuihkussa tai keräämään virtsanäyte ensin kuppiin ja kastamaan sitten testin päätä näytteeseen tai siirtämään kuppiin kerätty näyte pipetillä testille. Virtsanäytteen ottaminen päivällä on suositeltavaa, mutta ei pakollista, LH:n määrä virtsassa on suurin päivällä. Runsas juominen ennen testin tekemistä ei ole suositeltavaa, sillä se laimentaa virtsaa, tämä voi myös johtaa väärään negatiiviseen tulokseen.

Kun testi on otettu tulee odottaa muutama minuutti. Eri tuotteissa kehotetaan odottamaan hieman eri aikoja, tähän asiaan kannattaa kiinnittää huomio testin ohjeissa. Kun tarvittava aika on kulunut tulee testin tulos tulkita testiin ilmestyvistä viivoista tai symboleista. Perinteisissä testeissä ilmestyy yksi tai kaksi viivaa ja digitaalisessa testissä symboli kertoo tuloksen.

Muissa kun digitaalisissa testeissä on myös ns. kontrolli-indikaattori. Tämä viiva näyttää onko testi toiminut oikein. Jos kontrolli-indikaattoria ei ilmesty, testi ei ole toiminut oikein. Älä luota testin tulokseen, jos testi ei ole toiminut oikein aikarajoitusten sisällä.

Testi tulee tehdä päivittäin samaan aikaan kunnes LH huippu on havaittu. Kaikkien testien mukana tulee ohjeet kuinka juuri kyseinen testi tulee suorittaa.

 


Tuloksen tulkinta

Ovulaatiotestin tuloksen tulkinta saattaa joskus olla hankalaa, koska tulos tulee tulkita viivojen värin vahvuuksista.

Katso testiä kohtalaisessa valaistuksessa, huoneenvalossa. Jos testiin ilmestyy ns. kontrolli-indikaattori voi todeta, että testi on toiminut oikein.Kontrolli-indikaattorin lisäksi testiin ilmestyy tuloksen osoittava testiviiva. Jos viiva on sävyltään heikompi/haaleampi kuin kontrolliviiva on tulos negatiivinen ja LH huippua ei vielä ole havaittu. Kun testiviiva piirtyy saman vahvuiseksi tai voimakkaamman väriseksi kuin kontrolliviiva on tulos positiivinen eli LH huippu on havaittu ja ovulaatio tapahtuu noin 16-48 tunnin kuluttua. Ennen positiivista tulosta viivan vahvuus saattaa voimistua päivä päivältä ennen positiivisen tuloksen saamista. Digitaaliset testit ovat hyviä jos viivojen tulkinta tuntuu vaikealta tai et ole varma tuloksesta. Digitaalisella testillä saat selkeän tuloksen jota ei tarvitse tulkita. 

 


Paras testi?

Toiset testit havaitsevat matalampia LH arvoja kuin toiset, testien herkkyys vaihtelee merkeittäin 20-50 miu/ml.

Luteinisoivan hormonin taso elimistössä vaihtelee naisilla ja kokeilun kautta löytynee itselle paras herkkyys. LH:n määrä noin 10 kertaistuu kehossa ovulaatiohuipun aikaan ja on tällöin 15-80miu/ml.

Digitaalisten testien hyvä puoli on siinä, että viivoja ei tarvitse tulkita eli tulos on selkeä. Jos tuloksen tulkinta tuntuu vaikealta on digitaalinen testi paras valinta.
 
 


Miksi testiä tarvitsee?

Testi on oiva apu lapsen teossa. Luteinisoiva hormoni on tarkka merkki ovulaatiosta. LH:n pitoisuus nousee virtsassa noin 24 tuntia ennen ovulaatiota. Testillä pystyy määrittämään tarkan hetken, jolloin raskaaksi tuleminen on mahdollista.
 


Ovulaatiotesti raskaustestinä

LH ja HCG ovat lähes identtiset hormonit. Ne ovat molemmat rakenteeltaan glykoproteiineja jotka koostuvat aminohapoista. Molemmat hormonit sisältävät saman alfaketjun sekä lähes samanlaisen beetaketjun. Niiden toimita on myös hyvin samankaltainen. Tämän takia HCG-ruiskeita käytetään hedelmällisyyshoidoissa. HCG:lla saadaan aikaseksi LH huippua muistuttava hormoni piikki, joka käynnistää ovulaation.

HCG:n ja LH:n ero on beetaketjussa, jossa HCG:n on lopussa noin 30 aminohappoa enemmän. HCG testit ovat kehitetty erityisesti etsimään tätä beetaketjua, jolla hormonit eroavat toisistaan. LH testi tunnistaa beetaketjun alkuosan, eikä loppuosalla ole väliä, joten se näyttää positiivista tulosta molemmille hormoneille.

Ovulaatiotestit eivät tyypillisesti ole yhtä herkkiä kuin raskaustestit, vaikka herkkyyksissä onkin iso kirjo. Ovulaatiotestejä on markkinoilla 20-50miu/ml ja raskaustestejä 10-40miu/ml. Positiivisen tuloksen saa ensimmäisenä herkimmällä testillä. Kannattaa tarkistaa käytettyjen testien herkkyys.

Raskaana ollessa herkempi ovulaatiotesti näyttää ensin positiivisen tuloksen kuin epäherkempi raskaustesti.

Raskaus näkyy testeillä munasolun kohtuun kiinnittymisen jälkeen, jolloin HCG:n tuotanto alkaa ja nousee tasolle jossa se on mahdollista havaita. Tämä on aikaisintaan muutama päivä ennen kuukautisten odotettua alkamisajankohtaa, mutta on hyvin yksilöllistä. Munasolu kiinnittyy kohtuun noin 7 päivää hedelmöittymisen jälkeen. Ovulaatiotesti ei jää positiiviseksi LH huipun jälkeen vaikka raskaus olisikin alkanut. Tulos on ovulaatiotestillä negatiivinen LH huipun jälkeen ennen kuin munasolu kiinnittyy ja istukka alkaa tuottamaan HCG hormonia riittävän määrän havaittavaksi.

Loppuen lopuksi positiivinen tulos raskaustestillä tarkoittaa sitä, että on raskaana. Positiivinen tulos ovulaatiotestilla tarkoittaa että ovulaatio on lähenemässä tai että on raskaana. Ovulaatiotesti voi olla negatiivinen vaikka olisi raskaana. Positiivisen raskaustestin jälkeen ei ole enää epäselvyyttä asiassa; Positiivinen ovulaatiotesti voi antaa vihjeen kuinka asian laita saattaa olla, mutta se ei anna varmaa vastausta vaan raskaustesti on syytä tehdä.

 


Ei positiivista tulosta

Ovulaatio ei välttämättä tapahdu joka kuukausi, tällöin ei positiivista tulosta kierrosta saa. Tässä tapauksessa
testaamista tulee jatkaa seuraavassa kierrossa. Jos ongelma jatkuu pidempään on syytä hakeutua lääkäriin
selvittämään syytä asiallle.

Ovulaatiotestien herkkyys vaihtelee 20-40 miu/ml ja naisen LH-arvo on huipussaan normaalisti väliltä 15-80miu/ml. Ennen ovulaatiohuippua LH taso on 3-12miu/ml. Tästä voidaan päätellä, että jos käyttää markkinoiden epäherkintä testiä ja hormonitasot ovat matalat, vaikkakin vielä normaaliksi luokiteltavat, ei positiivista tulosta saa. Tämä ongelma ratkeaa yleensä sillä, että testi vaihdetaan herkempään. Vaikka testi ei olisi selkeästi positiivinen (esim. em. syystä) voi ovulaatio silti tapahtua. LH huipun kohdalla hormonin määrä elimistössä on noin 10 kertaistunut normaalista, joten testillä haetaan voimakasta 10 kertaista nousua hormonin määrässä. Tämä voi toisilla naisilla olla vain lähes saman vahvuinen viiva, kuin kontrolliviiva.

Toisaalta herkkien testien ongelmana saattaa olla se, että tulos on positiivinen useamman päivän ajan, tällöin on vaikeaa tietää, milloin todellinen huippu tapahtuu. Jos testi on positiivinen usean päivän, on suositeltavaa vaihtaa epäherkempään testiin.

 


Positiivinen tulos – mitä nyt?

Positiivisen tuloksen tultua, ovulaatio on tapahtumassa 16-48 tunnin kuluessa. Jos raskaus on toiveena, yhdynnässä olisi hyvä olla heti positiivisen tuloksen saamisen jälkeen.


 

Ovulaatiotesti ehkäisymenetelmänä

Raskaaksi tuleminen on naisella kuukautiskierrossa vain lyhyt hetki, jonka ovulaatiotestillä LH huippu osoittaa. Ovulaatio voi tapahtua 16-48 tuntia positiivisen testituloksen jälkeen ja siittiöt selviävät hengissä jopa 4 vuorokautta, joten muutamaa päivää ennen positiivista ovulaatiotestiä yhdynnässä olo saattaa johtaa raskauteen. LH virtsatestit eivät siis sovellu ehkäisymenetelmäksi kovin luotettavasti.


 

Voiko jokin lääke aiheuttaa virheellisen testituloksen?

LH:a tai HCG:a sisältävät lääkkeet vaikuttavat ovulaatiotestin tulokseen. Vaihdevuodet nostavat LH pitoisuutta virtsassa ja tulos voi olla positiivinen koko ajan.


Kuinka luotettavia testit ovat?

Testit ovat erittäin luotettavia toimitamallilltaan, jos testi on tehty oikein se antaa tulokseksi joko positiivisen tai negatiivisen.Muita tapoja mitata ovulaatiota

Aamulämpö eli Basal body temperature (BBT). Kierron alussa ruumiinlämpö on alempana ja juuri ennen ovulaatiota se laskee tästä vielä vähän ja juuri ovulaation jälkeen nousee. Aamulämmön mittaamiseen tarvitsee lämpömittarin jolla saa ainakin asteen kymmenesosan (0,1) tarkkuuden, digitaalinen mittari on hyvä valinta. On erittäin tärkeää että lämpö mitataan joka aamu samaan aikaan (ennen sängystä nousemista) ja samalla metodilla, aina kainalosta. Tämä menetelmä on häiriö herkkä eli vaatii samanlaiset olosuhteet testaamiselle päivittäin. Valvottu yö, makuuhuoneen vaihtuva lämpötila, edellisenä iltana nautittu alkoholi, kaikki vaikuttavat tulokseen. Yhden päivän pommiin nukkuminen tms. ei kuitenkaan estä menetelmän käyttöä, lämmön voi mitata silti ja on hyvä laittaa kalenteriin merkintä poikkeavuudesta testiolosuhteissa. Säännöllisessä elämänrytmissä aamulämpö on hyvä tapa mitata ovulaatiota, mutta esim. vuorotyötä tekevälle se saattaa olla mahdoton.

Kalenteri. Säännöllisessä kierrossa ovulaatio on lähes samaan aikaan joka kuukausi, joten kalenterilla pystyy tällöin ennakoimaan ovulaation.

Kalenterilaskelmat eivät sinällään tunnista lähestyvää ovulaatiota, mutta perustuvat tilastollisiin keskiarvoihin, joissa on kuitenkin vaihtelua.

Vaihtelua on voimakkaasti eri naisten välillä sekä jonkin verran yhdellä naisella eri kuukausina. Suurin osa kierron pituuden vaihtelusta tapahtuu kierrossa ennen ovulaatiota. Tämän menetelmän käyttäminen vaatii säännöllistä kiertoa ja sen seuraamista useamman kuukauden ajan.

Kohdunkaulan lima, ”ovulaatiolima”.Vuoto tulee kirkkaaksi ja venyväksi hedelmälliseen aikaan, jolloin sperma pääse kulkemaan vahingoittumattomana sen lävitse. Vuoto muistuttaa koostumukseltaan munan valkuaista.

Lähteet: www.terveyskirjasto.fi, www.justmommies.com, testien käyttöohjeet